Kamštiniai kamščiai – ne tik vynui

12-08-2025

Žaliava, kamštinio ąžuolo žievė, geriau žinoma kaip kamštis, yra atkeliauja iš Portugalijos, kur ji yra nuimama ir eksportuojama visame pasaulyje. Tai labai ekologiška medžiaga, lengvai apdorojama ir perdirbama, pasižyminti unikaliomis savybėmis.

 

 


Kamštis turi daug panaudojimo būdų


Kai pagalvojame apie kamštį, dažnai įsivaizduojame vyno kamštį ar kamštinę lentą. Daugelis daiktų, kuriuos matome virtuvėje ar svetainėje, yra pagaminti iš šios medžiagos. Jos panaudojimo būdai yra nesuskaičiuojami – vieni svarbūs, kiti – mažiau svarbūs. Yra kamštinės grindys, bet taip pat ir kamštiniai planšetinių kompiuterių laikikliai, kurie palengvina „Netflix“ žiūrėjimą. Tačiau kamštis toks įdomus tuo, kad yra ekologiškas ir nebrangus, be to, pasižymi išskirtinėmis šiluminėmis savybėmis. Tai yra pagrindinė priežastis, kodėl kamštinės pagalvėlės naudojamos restoranuose ir namuose.


Žievės gavimo procesas


Lipni kamštiena yra dar vienas įdomus gaminys, pagamintas iš kamštienos. Ją galima naudoti kaip kamštinę pagalvėlę, pavyzdžiui, po kėde ar stalu, arba pritvirtinti prie baldo kojos, kad nepažeistų grindų, apsaugotų jas ir sumažintų kėdės judėjimo triukšmą. Jums gali kilti klausimas, kaip gauti žievės nenukertant medžio. Tiesą sakant, tai vienintelis medis, su kuriuo kada nors teko susidurti, kurio žievės nereikia nukirsti, nes ji auga dviem sluoksniais. Vidinis, gyvas sluoksnis sudaro naujo išorinio sluoksnio pagrindą, kuris apsaugo medį nuo temperatūros svyravimų. Jei išorinis sluoksnis žūsta, jį galima pašalinti specialiu kirviu, kuris nepažeidžia paties medžio..